Srpski - Latinica
 • SEDIŠTE MUZEJA

  Arsenal - Petrovaradinska Tvrđava
 • Zbirka strane umetnosti

  Dunavska 29, Novi Sad
 • Zavičajna zbirka

  Palata Ilion, Sremski Karlovci
 • Spomen Zbirka

  Jovan Jovanović Zmaj

Muzej grada Novog Sada

Muzej grada Novog Sada je muzej kompleksnog tipa posvećen prikupljanju, zaštiti, prezentaciji i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine sa prostora Novog Sada i područja koja mu gravitiraju.

Poštujući principe moderne muzeološke prakse i prateći savremene naučne tedencije stručnjaci Muzeja grada Novog Sada stvaraju uslove sigurne zaštite kulturnih artefakata, čijim prezentovanjem, kao svojevrsnog medija, omogućavaju objektivnu interpretaciju činjenica.

U skladu sa svojom društvenom odgovornošću Muzej grada Novog Sada svoje programe osmišljava i realizuje sa težnjom da najširoj javnosti omogući da sagleda segmente kulturnog i istorijskog nasleđa i o tome stvori individualna znanja.

Sledeći ovakav pristup, Muzej grada Novog Sada postaje mesto susreta različitih ideja, mesto interkulturalnog dijaloga i najrazličitijih doživljaja kulture.

Nov 22

Izložba „Tragom nitiˮ rezultat je saradnje dve novosadske ustanove kulture „Ateljea 61ˮ i Muzeja grada Novog Sada, konkretno Odeljenja za savremenu likovnu i primenjenu umetnost u Novom Sadu i zaostavštinu arhitekte Đorđa Tabakovića, poznatije pod nazivom Zavičajna galerija. Predstavljen je izbor dela osam odabranih novosadskih umetnika druge polovine 20. veka koji su se izrazili u mediju tapiserije, a čija se dela čuvaju u zbirkama obe ustanove.

Oct 29

U Muzeju grada Novog Sada predstavljamo izložbu studenata četvrte godine
slikarstva novosadske Akademije umetnosti, realizovanu u okviru dugogodišnjeg
projekta Katedre za slikarstvo Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti
Univerziteta u Novom Sadu pod nazivom Slika. Projekat je nastao 2011. godine u
nameri „da asimilira i predstavi različito pozicioniranje slike i slikarstva,
generacijske promene, kao i nestandardne sisteme tumačenja slike u savremenoj
umetničkoj praksi. Težnja projekta je da se objedinjavanjem različitih poetika svih

Oct 23

U četvrtak, 24. oktobra, u prostoru Zbirke strane umetnosti (Dunavska 29) biće izvedena lutkarska predstava „Pop Ćira i pop Spira“ u izvođenju „Pozoržične trupe“. Ovu nesvakidašnju pozorišnu trupu čine učenice i učenici Srednje mašinske škole u Novom Sadu, pod rukovodstvom profesorki Ivane Vlajkov i Milice Debelice. Saradnja dve institucije deo je planiranih aktivnosti kojima Muzej učestvuje u godini posvećenoj mladoj populaciji, a lutkarska predstava je samo jedan u nizu događaja kojim će Muzej grada Novog Sada u toj nedelji obeležiti svoj jubilej – 65 godina postojanja.

Oct 20

NEDELJA MUZEJA GRADA NOVOG SADA POVODOM OBELEŽAVANjA 65 GODINA POSTOJANjA

Jubilej 65 godina od osnivanja Muzej grada Novog Sada obeležiće sledećim programom:

22. oktobar, u 13 časova, Istorijski arhiv grada Novog Sada (Filipa Višnjića 2a)
Svečano otvaranje izložbe „75 godina od oslobođenja Novog Sada“, koprodukcija Muzeja grada Novog Sada i Istorijskog arhiva grada Novog Sada

Oct 20

Prateći programi u okviru izložbe Rotari klub Novi Sad (1929–2019) održaće se tokom sledeće nedelje u Zbirci strane umetnosti u Dunavskoj 29, u Novom Sadu, u tri termina:

-        U ponedeljak 21. oktobra 2019. u 20 sati: Redovan sastanak Rotari kluba Novi Sad, otvoren za javnost. Predavanje „Rotari i polio“ održaće dr Zoran Bulatović. Govoriće se o patologiji bolesti Polio, kao i najvećoj svetskoj akciji Rotariji, organizovanoj u cilju iskorenjivanja ove bolesti.

Oct 18

BESPLATNI OBILASCI MUZEJA I

PODZEMNIH VOJNIH GALERIJA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

18. I 22. OKTOBRA.

U petak, 18. oktobra, povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan. Istog dana, u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija.

Oct 5

Izložba dečijih radova nastalih tokom kreativnih muzejskih radionica
PRAVO NA MAŠTU

Prijatelji

 

Grad Novi Sad Turisticka Organizacija Novog Sada Gradsko Zelenilo Novosadska TV Rebel Creative