Изложба: Карловачки дан од сна

Карловачки дан од сна
слике Бранислава Вулековића на дар Музеју града Новог Сада

Намера нам је да путем изложбе представимо слике Бранислава Вулековића (1936–1997), које је његов син проф. др Петар Вулековић поклонио Музеју града Новог Сада (Завичајној збирци у Сремским Карловцима).

Најплодније године свог живота Вулековић је провео у Карловцима, а прву самосталну изложбу имао је управо у тадашњем карловачком Градском музеју (1962), данас Завичајној збирци у Сремским Карловцима. Вулековић је неуморно је стварао, бележећи тренутке, лица, улице и куће, од којих неке одавно не постоје. Његове слике сведоци су прошлих времена, не тако давних, али довољно далеких да нам се чине као снови. Данас, после више од пола века, његове слике поново су нашле место на истој адреси, захваљујући његовом сину Петру Вулековићу, који је у жељи да сачува успомену на свог оца, поклонио Музеју колекцију од очевих 11 дела, штафелај, четкице и боје.

 

Бранислав Вулековић је рођен 13. маја 1936. године у Кацабићу код Лесковца. Академију ликовних уметности завршио је у Београду 1960. године у класи професора Марка Челебоновића и Недељка Гвозденовића. Члан је УЛУС-а, а потом и УЛУВ-а од 1968. године. Први пут је самостално излагао 1962. године у Сремским Карловцима. Учествовао је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Активно је суделовао у раду многих ликовних колонија. Радио је као професор ликовног васпитања у Учитељској школи у Сремским Карловцима, затим као саветник за ликовно васпитање у Педагошком заводу Војводине у Новом Саду, и као школски надзорник у Министарству просвете.

Добитник је више награда, похвала и признања. Носилац је награде „Искра културе“ Културно-просветне заједнице Војводине 1990. године, као и награде „Златна значка“ Културно-просветне заједнице Србије из исте године. 

Умро је 12. јуна 1997. године у Сремској Каменици.

 

Отварање: Петак, 20. септембар 2019. у 19 часова

Место: Завичајна збирка у Сремским Карловцима, Патријарха  Рајачића 16

Трајање: септембар 2019 – мај 2020.