ЈУБИЛЕЈ КУЛТУРНЕ РИЗНИЦЕ ГРАДА

Са великим поносом, Музеј града Новог Сада, данас 22.октобра 2020.године прославља 66 година постојања.

Због актуелне епидемиолошке ситуације ове године, за разлику од наше традиције и Недеље музеја коју смо установили поводом нашег рођендана, одлучили смо се на мале промене.

Осим актуелних изложби Великани у граду светлости, Чешко стакло, Кретање простора и сталних поставки у наша четири депанданса,  комуницираћемо са публиком и  путем друштвених мрежа.

 Сада већ давне 1954.године, након изложбе приређене у Војвођанском музеју, посвећене историји нашег града, а под називом „ Нови Сад у прошлости“ Град Нови Сад  је 22.октобра поменуте године добио музеј који се бавио искључиво прошлошћу Новог Сада.

Од 1954. до 2020.године наш музеј је „растао“, и временом, осим централне зграде на Петроварадинској тврђави, у састав Музеја града Новог Сада ушли су Збирка стране уметности, Спомен збирка Јован Јовановић Змај и Завичајна збирка у Сремским Карловцима. У склопу Музеја града Новог Сада на Тврђави је Велики ратни бунар као и Подземне војне галерије.

У протеклих шест деценија путем поклона и откупа формиране су збирке које се перманентно увећавају, а посебну пажњу посвећивали смо излагању предмета из својих фондова.

Остварили смо сарадњу са бројним институцијама и појединцима, и осим у четири музејска изложбена простора, излагали смо и у другим институцијама у Новом Саду, земљи и иностранству.

Жеља запослених Музеја града Новог Сада је да љубитеље културе и уметности поново што пре угостимо и да заједничким снагама дамо култури место које заслужује.

Због епидемије нисмо у могућности да прославимо рођендан на наш традиционални начин, али ћемо вам у наредном периоду на друштвеним мрежама поклонити музејске приче.